Verliefd op Castelein
Tijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen
Meer infoTijdloze liefdespoezië van de late middeleeuwen
Meer infoInternationaal Kamermuziek Festival Utrecht
Meer infoWij houden van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is ons net zo lief. De roemruchte 17e eeuw laten wij, evenals andere perioden, instrumentaal en meerstemmig tot de verbeelding spreken. Van Sweelinck en Schuyt tot geuzenliederen en zeemansliedjes. Wij zijn het muzikale geheugen van Nederland.
Kernleden van het ensemble zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Nico van der Meel (tenor), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Daar waar nodig worden wij bijgestaan door Klaartje van Veldhoven, Wendy Roobol, Sytse Buwalda, Berend Eijkhout en diverse gastmusici.
In onze projecten belichten wij de muziek telkens in de context van een politiek, literair of (kunst)historisch thema; al dan niet in theatrale vorm. Wij combineren degelijk muziekwetenschappelijk onderzoek met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie. Camerata Trajectina laat je aan de hand van muziek kennismaken met belangrijke figuren en ingrijpende gebeurtenissen uit ons verleden; die hebben immers de loop van de geschiedenis tot op het heden bepaald.
Camerata Trajectina bracht de eerste Nederlandse opera, Bacchus, Ceres en Venus van Johan Schenck, weer tot klinken. De Volkskrant noemde het ‘een blijde gebeurtenis’ en de opera ‘een feest’.
Onze reikwijdte is groot dankzij samenwerkingen met musea, herdenkingscomités en wetenschappers. Wij gaan de verbinding aan met schrijvers, met Nederpop, wereldmuziek en (kinder)theatermakers. Camerata Trajectina is te vinden op de reguliere concertpodia én op alternatieve plaatsen, zowel nationaal als internationaal.
In de afgelopen 50 jaar hebben we opgetreden bij nationale herdenkingen en staatsbezoeken, op radio en tv. We produceerden meer dan 45 lp’s en cd’s. Voor het Antwerps Liedboek ontvingen wij een Edison Klassiek. ‘Het plezier spat van hun uitvoeringen af’, schreef de jury, het Parool concludeerde: ‘Mooi, mooi, mooi.’
In 2014 ontving Camerata Trajectina de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond:
‘Dankzij onderzoek en uitvoering heeft Camerata Trajectina onze kennis van de Nederlandse muziek uit de middeleeuwen, de Renaissance en Vroeg-Barok aanzienlijk verruimd. Het ensemble bracht een schat van tot dusver onbekend muzikaal werk aan het licht en voert die uit op hoog professioneel niveau en op enthousiasmerende wijze waardoor een breed cultuurminnend publiek wordt bereikt.’
‘Subliem uitgevoerd, net zo prachtig opgenomen en uitstekend gedocumenteerd. Dit is een hecht ensemble dat deze muziek op een volstrekt natuurlijke manier van het stof van eeuwen heeft ontdaan’ – Opus Klassiek
In 2024 bestaat Camerata Trajectina 50 jaar. Natuurlijk zullen wij dat uitbundig vieren, met onder andere een speciaal jubileumprogramma tijdens het Festival Oude Muziek.
In februari 2024 volgen wij Joannes Stalpart van der Wiele op zijn Italiaanse reis: in een tournee in het Netwerk Oude Muziek zingen en spelen wij de bloemrijke en vernuftige Nederlandstalige teksten die hij dichtte op Italiaanse madrigalen van onder andere Orlando di Lasso en Luca Marenzio: de allerbesten!
Alle projecten worden elders op deze website uitgebreider beschreven en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen kunt u zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief.
Een muziekvoorstelling op Slot Zuylen. Het leven van Belle van Zuylen vanuit haar eigen huis.
Een theatrale muziekvoorstelling over 80 jaar opstand. Camerata Trajectina en Hans Goedkoop over de kracht van muziek in tijden van oorlog.
Een kluchtig eetfestijn vol met muzikale lekkernijen, waarbij zowel de maag als het oor naar hartenlust gevuld wordt.