Elk zijn waarom
De keuze van Nelleke Noordervliet
Schrijfster Nelleke Noordervliet neemt je mee naar de 17e eeuw. In de persoon van Tesselschade Roemers Visscher vertelt zij over deze woelige tijd vol contrasten. De jonge, zelfstandige republiek der Nederlanden voert oorlog maar heeft ook behoefte aan vrede. Het streven naar voorspoed gaat ten koste van andere volkeren. Terwijl aan de Amsterdamse grachten statige huizen van regentenverrijzen, krioelt het arme volk in de zijstraten en pothuizen. In alle lagen van de bevolking veroorzaken hoogoplopende meningsverschillen over politiek en religie diepe scheuren in families en vriendschappen. Ieder heeft zijn waarom. Het persoonlijke is politiek, politiek is persoonlijk.
In de muziekvoorstelling ‘Elk zijn waarom’ brengen Nelleke Noordervliet en Camerata Trajectina de warmbloedige emoties onder de muziek, de ruzies, de vriendschappen, de feesten in de 17e eeuw.
Tesselschade Roemers Visscher is het stralende middelpunt van de Muiderkring waar de lied- en dichtkunst bloeit als nooit tevoren. Een vrouw met een stem als een nachtegaal in een mannenbolwerk van dichters en schrijvers met Hooft aan het hoofd. Twee fenomenale dichters zijn de uitgesproken vertegenwoordigers van de verschillende stromingen. De erudiete virtuoos en protestant Constantijn Huygens als stem van de verfijnde elite. De katholieke Joost van den Vondel als de felle en compromisloze man uit het volk. De mannen ontmoeten elkaar zo nu en dan. Er is onenigheid en bewondering. Verdraagzaamheid en partijdigheid. Maar ze vinden elkaar in de muziek en hun bewondering voor Tesselschade.
‘De musici brengen vanaf de eerste noten sfeer in het Almeerse jaren-zeventig-kerkgebouw. De zangers zijn schalks wanneer de tekst daarom vraagt en bij vlagen ook werkelijk ontroerend. Zo wekt het gezelschap de 17de-eeuwse Nederlandse elite tot leven, zonder er heilig over te doen. Het gevaar is dat zo’n moderne vertelling te lollig populair wordt, of juist te statig en afstandelijk blijft. Maar Noordervliet, die zelf het script schreef, bewandelt dat koord uitstekend.’ — NRC
De eindregie wordt verzorgt door Kasper Kapteijn
Foto Nelleke Noordervliet: Ernie Enkelaar
Hoe klinkt het? Luister naar de inspiratie-playlist